Kombucha harmanček je nealkoholický fermentovaný nápoj. Vyrába sa z bieleho repného cukru a odvaru zo zeleného čaju a harmančeka. Vďaka mliečnym baktériám, kvasnicovým kultúram a celému procesu fermentácie, je kombucha prospešná ako pre črevá (probiotikum), tak aj pre imunitu (80% imunity je v čreve). Používa sa ako ľudový liek na pitie, z kombučového nápoja sa pripravujú rôzne koktaily, pleťové prípravky, polievky ale aj ocot. Všeobecne predpokladané účinky nápoja sú: posilňuje imunitný systém, má antibiotické účinky proti baktériám a vírusom, očisťuje organizmus od škodlivých látok, podporuje trávenie, harmonizuje činnosť tenkého a hrubého čreva, posilňuje pečeň a obličky, povzbudzuje látkovú výmenu, zlepšuje fyzickú výkonnosť, posilňuje aktivitu mozgu, regeneruje nervový systém, znižuje telesnú únavu, zbavuje napätia a dodáva energiu a vitalitu.