RECEPT - Plnená paprika bez mäsa

Toto jedlo sa mi od detstva spája s letom. Prázdniny u babky na dedine, vzduch prevoňaný teplom a lúčnymi kvetmi, na dvore napustená stará plechová vaňa - vtedajšia forma detského bazénu, plastové biele stoličky okolo bieleho plastového stola, ktorý mal v strede dieru na slnečník. Fantastický vynález deväťdesiatych rokov, pokiaľ nezačalo fúkať - vtedy letel so slnečníkom aj stôl. A pocit totálneho šťastia - jediné, čo nás vtedy trápilo (moju najlepšiu sestru na svete, našu ešte lepšiu sesternicu a mňa), bolo, aká zmrzlina bude za obedom - na výber bola stará dobrá klasika v podobe ruskej zmrzliny a neskôr sa pridali už aj trendy "algiďácke" nanuky. A na obed kotol plnenej papriky - a keď hovorím kotol, tak myslím kotol. Naša babka bola povolaním vedúca školskej jedálne, čomu odpovedali aj navarené porcie - hlavne veľa :)

Dnes robím plnenú papriku trochu inak, ale chutí mi rovnako. 

paprika_do_textu

Recept je pre 4 - 6 dospelých.

Na omáčku budeme potrebovať:

 

Na plnené papriky budeme potrebovať:

  • 350g BIO mliečnej ryže (je vynikajúca na plnenie, pretože je šťavnatá a dobre sa lepí)
  • 2 BIO tempehy (ja mám najradšej údený, ale je to na vás)
  • 1 lyžičku BIO Wurzlu
  • 1 - 2 lyžičky BIO sladkej mletej papriky
  • 1 - 2 lyžičky korenia BIO pohánkové karbonátky 
  • 1 - 2 lyžičky BIO majoránky
  • 3 strúčiky cesnaku, môžete ho alternovať aj so sušeným
  • 1 vajíčko (pri vegánskej verzii ho môžete nahradiť 1PL BIO drveného ľanu a 3 PL vlažnej vody, zmiešať, nechať pár minút postáť a potom pridať k ostatným surovinám)
  • čerstvé bylinky (rozmarín, majoránka, tymián)
  • soľ
  • čierne korenie
  • papriky na plnenie

 

Postup:

Papriku, mrkvu a cibuľu očistíme, umyjeme, narežeme na väčšie kúsky a dáme do hrnca s rozpáleným gheečkom. Zoberte si radšej vysoký hrniec ako široký - omáčka pri varení zvykne niekedy bublať viac, ako je potrebné a odnesú si to vaše obklady nad kuchynskou linkou. Pridáme bobkový list, nové korenie, sprudka opečieme a keď má zelenina na sebe už karamelové prúžky, zalejeme vodou asi do 3/4 výšky, pridáme wurzl, soľ a necháme povariť do mäkka. Ak sa voda veľmi vyparí, dolejeme. Ak je už zelenina zmäknutá, vyberieme bobkový list a nové korenie a rozmixujeme. Pridáme trošku cukru, pastu zo sušených paradajok a pomodoro. Necháme na miernom ohni bublať. 

Medzitým si uvaríme ryžu, necháme ju trošku vychladnúť a dáme do misky. Tempeh nastrúhame na hrubom strúhadle na syr, pridáme všetky ďalšie ingrediencie, vajíčko na koniec, dobre premiešame a vytvoríme "masu" na plnenie paprík. Papriky si dobre poumývame, zbavíme jadierok a naplníme. Môžete si vytvoriť aj guličky, len treba rátať s tým, že sa vám môžu rozpadnúť - mne to osobne nevadí, ale niekomu môže :)

Keď sú papriky naplnené a guličky vygúľané, opatrne ich vložíme do omáčky a necháme ešte aspoň 20 minút povariť na slabom ohni - omáčka by mala pomaličky bublať, čiže nastavíme plameň na najslabší možný variant, aby sme počuli hrniec "občas žblnknúť". Ak poznáte neapolskú kuchyňu, je to niečo podobné, ako keď pripravujete ragú. Pomaličky vám bude omáčka hustnúť, tmavnúť a plnená paprika bude "arragiata" - nazlostená, resp. hutná. 

Keď už máte hotovo, servírujte s čerstvými bylinkami, petržlen je veľmi vďačný, a s krajcom kváskového chleba. 

A nakoniec ešte jedna podstatná vec - zástera. Určite naňu nezabudnite, keď sa paprika nazlostí a omáčka vo vare "strieľa" z hrnca, je dobré byť pripravený.

Prajem dobrú chuť.

Denča