Zľavový kód platný len cez prázdniny zadaj v košíku : prazdniny

Zdravé opaľovanie - ako správne chrániť pokožku pred slnkom

Sezóna letných dovoleniek je už pomaly ale isto pred dverami. Leto, všeobecne, sa spája s predstavou pohodových slnečných dní a krásne opálenou snedou pokožkou. Ako ju ale dosiahnuť bez toho, aby sme sa spálili, či ju poškodili? Našťastie existuje pár tipov, s ktorými bude vaša pokožka dostatočne chránená, ale aj krásne opálená. 

opalovanie_do_textu

 

OPAĽOVACÍ KRÉM

Výber opaľovacieho krému je prvým krokom k úspechu. Rozlišujeme dva typy opaľovacích krémov. Prvý z nich "sedí" na povrchu vašej pokožky a vytvára bariéru, ktorá blokuje škodlivé UV žiarenie. V angličtine ho nájdete pod názvom "sunblock". Druhý typ, nazývaný "sunscreen", preniká priamo do pokožky. Oba typy majú svoje negatívne a pozitívne aspekty, ktoré sa budú líšiť v závislosti na tom, aké sú vaše potreby. Bez ohľadu na to, čo používate, uistite sa, aby ste používali správny faktor alebo SPF.

 

ČO JE SPF?

SPF alebo Ochranný faktor proti slnečnému žiareniu, je hodnotenie toho, ako dlho bude opaľovací krém chrániť vašu pokožku pred ultrafialovými lúčmi. Tieto lúče spôsobujú popáleniny a môžu poškodiť hornú vrstvu pokožky, kde vznikajú najbežnejšie typy rakoviny kože. Číslo SPF udáva, ako ste chránení pred škodlivými UV žiareniami. Napríklad, keď je opaľovací krém označený ako "SPF 30", znamená to, že 1/30 UV žiarenia zasiahne pokožku. Aby však fungovala správne, musí sa opaľovací krém aplikovať podľa pokynov na fľaši. Väčšina odborníkov odporúča používať opaľovací krém s SPF 30 alebo vyšším pre dostatočnú ochranu pred letným slnkom. Existujú aj opaľovacie krémy s SPF 75.

 

SKONTROLUJTE SI DÁTUM EXPIRÁCIE

Pred použitím opaľovacích krémov skontrolujte dátum expirácie. Ak už uplynula doba minimálnej trvanlivosti alebo boli krémy vystavené vysokým teplotám, nemusia byť schopné poskytnúť ochranu, na ktorú boli určené. Ak vyberáte minuloročný opaľovací krém zo skrine pre novú letnú sezónu, je tu veľká šanca, že už môže byť expirovaný. Neriskujte to; radšej investujte do nového a buďte chránení. Tu sa mi asi najviac hodí staré dobré anglické príslovie: "Better safe than sorry".

 

KEDY A AKO KRÉMY APLIKOVAŤ

Pred použitím opaľovacích krémov si prečítajte a dodržiavajte odporúčaný postup aplikácie, ako je uvedený na fľaši. Všeobecným pravidlom je použiť opaľovací krém asi 15 minút pred odchodom von. Rovnomerne ho aplikujte na všetky exponované časti tela, vrátane uší, chodidiel a vrchnej časti nôh. Na pery by ste mali použiť opaľovací krém, ktorý má SPF nie menšie ako 15. Krém aplikujte na pokožku opäť po dvoch hodinách, taktiež ihneď po plávaní alebo ak ste sa nadmerne spotili. 

Majte na pamäti, že slnečné lúče môžu byť škodlivé nie len počas slnečných dní, ale je potrebné sa chrániť aj keď je obloha zamračená. Vtedy je riziko spálenia ešte silnejšie, pretože necítime takú horúčavu, ani potrebu chrániť sa pred priamym slnkom. Z tohto dôvodu by ste mali vždy vykonať preventívne opatrenia na ochranu pokožky pred pobytom von. 

 

DBAJTE NA ZLOŽENIE OPAĽOVACÍCH KRÉMOV

Aj tu platí pravidlo, že je dobré čítať si zloženie prípravkov, ktoré kupujeme. Jednak preto, že ich aplikujeme priamo na pokožku a aj preto, lebo často krát sa v nich v rámci silnej ochrany pred slnkom nachádzajú chemikálie, ktoré môžu byť pre náš organizmus viac škodlivé ako samotné UV žiarenie. Veľa z nich obsahuje nano častice, ktoré sa dostávajú priamo do buniek a môžu spôsobovať ich rozklad, môžu byť spúšťačom rôznych ochorení aj rakoviny. Výskum Pracovnej skupiny pre životné prostredie (Enviromental working group - EWG) ďalej naznačuje, že niektoré chemikálie v bežných opaľovacích krémoch sú endokrinné disruptory, ktoré môžu interferovať s určitými hormónálnymi procesmi, ako je napríklad štítna žľaza. To neznamená, že by ste nemali používať opaľovací krém, ale mali by ste venovať väčšiu pozornosť jeho zložkám pred ich aplikáciou na kožu. Internetová stránka EWG môže poskytnúť viac informácií o tom, ktoré zložky je treba brať v podtaz. Za nás odporúčame určite Opaľovacie krémy s prírodnými UV filtrami, ktoré môžete nájsť v sekcii Opaľovacie krémy.

 

NOSTE VHODNÝ ODEV

Nosenie oblečenia ochráni akúkoľvek exponovanú pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi, ale nie všetky odevy sú si rovné. Vhodné sú dlhé nohavice a košele s dlhým rukávom, ktoré sú vyrobené z pevne tkanej textílie pre najlepšiu ochranu pred UV žiarením. Okrem toho, mokré oblečenie má menšiu schopnosť ochrany ako suché oblečenie a tmavé farby môžu poskytnúť väčšiu ochranu ako tie, ktoré majú svetlejší odtieň.

Klobúk je ďalším skvelým spôsobom, ako sa chrániť pred slnkom bez toho, aby ste museli schovávať v interiéri. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov noste klobúk, ktorý má široký okraj. Ten poskytne tieň nielen pre vašu hlavu, ale aj tvár, krk a uši. A, samozrejme, dobré slnečné okuliare s UVA a UVB filtrom pre ochranu vášho zraku.

 

PITE VEĽA VODY A VYHÝBAJTE SA DLHÉMU POBYTU NA PRIAMOM SLNKU 

Aj keď radi trávite čas na priamom slnku, nezabudnite si urobiť pravidelné prestávky a presuňte sa do tieňa. To je obzvlášť dôležité v poludňajších hodinách, keď je slnko najsilnejšie. Nezabudnite piť veľa vody, aby vaše telo bolo stále hydratované. Oba tieto jednoduché kroky vám zaručia, že sa vyhnete spáleniu a vaša pokožka bude zdravo opálená.

 

V ďalšom článku sa pozrieme na to, aké panenské oleje obsahujú UV faktor a čo robiť, ak sa vám náhodou podarilo spáliť.

 

 

Zdroje:

  • Zamora, Dulce. "How Your Skin Can Survive Summer." Web MD. Accessed 3/20/2017.
  • "EWG’s Sunscreen Guide: A Decade of Progress, but Safety and Marketing Concerns Remain." EWG website. Accessed 3/20/3017.
  • iherb

 

Tento blog nie je určený na diagnostiku, liečbu alebo lekárske poradenstvo. Obsah poskytovaný na tomto blogu slúži len na informačné účely. Konzultujte so svojím lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom akékoľvek zdravotné možnosti týkajúce sa diagnostiky alebo liečby. Informácie na tomto blogu by sa nemali považovať za náhradu za poradenstvo zo strany zdravotníckeho personálu. Nároky týkajúce sa konkrétnych produktov v rámci tohto blogu nie sú schválené na diagnostiku, liečbu alebo prevenciu chorôb.