Zdravé vianočné pečenie 1/3 - Špaldové sušienky so slaným karamelom

Tento predvianočný čas je podľa mňa jedným z najkrajších v roku. Pripravuje sa, pečie sa, vymýšľajú sa darčeky a všetci sa tešia na sviatky, kedy zavládne pokoj a pohoda. Rozhodla som sa tento rok pripraviť sériu viacerých zdravých receptov na vianočné cukrovinky. Zdravé vianočné pečenie môže byť rovnako chutné ako klasické, dokonca nemusíte ani poznať rozdiel a zároveň urobíte niečo naviac pre svoje telo. Tak nech vám to dobre pečie tohto roku. Ďalšie recepty na zdravé vianočné pečivo pribudnú už čoskoro.

 

vianocne_pecenie_pangreen

 

 

Špaldove sušienky so slaným karamelom

Budete potrebovať:

Na cesto:

150g arašidového masla
150g BIO kokosového oleja / kokosového masla
150g BIO trstinového cukru
2 vajcia
zmes korenia Perníkové korenie (zmes obsahuje: badián mletý, citrónová kôra mletá, škorica mletá, aníz mletý, fenikel mletý, klinček mletý, nové korenie mleté) 
350g špaldova celozrnná hladká múka mletá na kameni
1 lyžička vinného kameňa
Horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa na ozdobu

Na plnku:

200g BIO trstinového cukru
1 lyžičku morskej soli
120ml smotany na šľahanie – môžete použiť aj kokosovú smotanu

spaldove_susienky_pangreen

 

 

Postup:

Vajcia izbovej teploty vyšľaháme s cukrom. Kokosový olej/maslo si roztopíme vo vodnom kúpeli a postupne pridávame do zmesi. Nakoniec do cesta primiešame arašidové maslo, múku, vinný kameň a zmes korenia Perníkové korenie - množstvo podľa chuti.

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cesto necháme trochu odležať v chladničke a vytvarujeme z neho kolieska, ktoré pečieme 12 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

Karamel si pripravíme štandardným spôsobom, cukor necháme roztopiť, až kým nám neskaramelizuje, postupne pridávame smotanu a nakoniec soľ – privedieme k varu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu, ale tak, aby sme mali stále „ťahavú“ konzistenciu. Sušienky nim naplníme a nakoniec ešte ozdobíme roztopenou čokoládou (vodný kúpeľ). Dobrú chuť!

 

Denča