Tento predvianočný čas je podľa mňa jedným z najkrajších v roku. Pripravuje sa, pečie sa, vymýšľajú sa darčeky a všetci sa tešia na sviatky, kedy zavládne pokoj a pohoda. Rozhodla som sa tento rok pripraviť sériu viacerých zdravých receptov na vianočné cukrovinky. Zdravé vianočné pečenie môže byť rovnako chutné ako klasické, dokonca nemusíte ani poznať rozdiel a zároveň urobíte niečo naviac pre svoje telo. Tak nech vám to dobre pečie tohto roku. Ďalšie recepty na zdravé vianočné pečivo pribudnú už čoskoro.
Špaldove sušienky so slaným karamelom
Budete potrebovať:
Na cesto:
150g arašidového masla
150g BIO kokosového oleja / kokosového masla
150g BIO trstinového cukru
2 vajcia
zmes korenia Perníkové korenie (zmes obsahuje: badián mletý, citrónová kôra mletá, škorica mletá, aníz mletý, fenikel mletý, klinček mletý, nové korenie mleté)
350g špaldova celozrnná hladká múka mletá na kameni
1 lyžička vinného kameňa
Horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa na ozdobu
Na plnku:
200g BIO trstinového cukru
1 lyžičku morskej soli
120ml smotany na šľahanie – môžete použiť aj kokosovú smotanu
Postup:
Vajcia izbovej teploty vyšľaháme s cukrom. Kokosový olej/maslo si roztopíme vo vodnom kúpeli a postupne pridávame do zmesi. Nakoniec do cesta primiešame arašidové maslo, múku, vinný kameň a zmes korenia Perníkové korenie - množstvo podľa chuti.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cesto necháme trochu odležať v chladničke a vytvarujeme z neho kolieska, ktoré pečieme 12 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Karamel si pripravíme štandardným spôsobom, cukor necháme roztopiť, až kým nám neskaramelizuje, postupne pridávame smotanu a nakoniec soľ – privedieme k varu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu, ale tak, aby sme mali stále „ťahavú“ konzistenciu. Sušienky nim naplníme a nakoniec ešte ozdobíme roztopenou čokoládou (vodný kúpeľ). Dobrú chuť!
Denča