Zľavový kód platný len cez prázdniny zadaj v košíku : prazdniny

Výhody užívania kolagénu

Svaly, kosti, koža a šľachy sa skladajú predovšetkým z kolagénu, najhojnejšieho typu bielkoviny v ľudskom tele. Kolagén pozostáva z 30 - 35 percent všetkých bielkovín v ľudskom tele. Kolagénový proteín je tiež známy ako spojivové tkanivo a je zodpovedný za stabilizáciu našej pokožky a udržiavanie pohybu a pružnosti kĺbov. Kolagén navyše dodáva našej pokožke elasticitu. Štúdie ukazujú, že dopĺňanie kolagénu má mnoho výhod, napr. ako menej vrások na tvári a odstránenie celulitídy. Budeme o tom hovoriť ďalej v tomto článku.

S pribúdajúcim vekom stráca naša pokožka svoju pružnosť a vrásky sa objavujú častejšie. Existuje veľa dôvodov, prečo k tomu dochádza - znížená schopnosť vyrábať kolagén je čiastočne zodpovedná, zatiaľ čo stresové faktory a oxidačné poškodenie zohrávajú taktiež významnú úlohu. Tí, ktorých pokožka má vyšší obsah melanínu, sú viac chránení pred ultrafialovým slnečným žiarením a ultrafialovým poškodením, ktoré nazývame „melanoprotekcia“. Jednoducho povedané, čím je vaša pokožka snedšia, tým pomalšie bude starnúť.

Na trhu sa môžete stretnúť s viacerými výrobcami kolagénových doplnkov, rovnako ako s rôznymi zdrojmi kolagénu. Rôzni výrobcovia kolagénu používajú pre svoj produkt rôzne zdroje. Zatiaľ čo niektorí používajú hovädzie (kravské) zdroje, iní používajú ryby. Je všeobecné známe, že najkvalitnejším zdrojom je morský kolagén v tekutej forme.

 

preco uzivat kolagen clanok

 

TYPY KOLAGÉNU V ĽUDSKOM TELE

Vedci identifikovali najmenej 28 druhov kolagénu. Avšak 90 percent kolagénu v ľudskom tele je typu 1, typu 2, typu 3 a typu 5.

Kolagén typu 1 - Základná jednotka šliach, orgánov a kostí. Kolagén typu 1 predstavuje 80 - 90 percent nášho kolagénu
Kolagén typu 2 - Chrupavky v kolenách, ramenách a iných kĺboch
Kolagén typu 3 - Hlavný typ chrupavky sieťových vlákien. Bežne prítomný s typom 1
Kolagén typu 5 - Podieľa sa na tvorbe vlasov, chlpov a je prítomný na povrchu pokožky

 

AKO PRICHÁDZAME O KOLAGÉN

Hladiny kolagénu začínajú klesať po tridsiatom piatom roku života. Aj keď nemôžeme zastaviť čas, existuje niekoľko životných štýlov, ktoré urýchľujú stratu kolagénu a tým pádom aj samotné starnutie. Fajčenie je faktor číslo jedna - to je hlavný dôvod, prečo sa fajčiar často javí starší ako je jeho reálny vek. Vystavovanie sa nadmernému slnečnému žiareniu a časté popáleniny od slnka majú za dôsledok zníženie obsahu kolagénu, rovnako ako strava s vysokým obsahom cukru a nízkym obsahom antioxidantov

 

POTRAVINY, KTORÉ ZVYŠUJÚ PRODUKCIU KOLAGÉNU

Ak ku užívaniu kolagénu doplníte konzumáciu istých typov potravín, viete docieliť ešte lepšie výsledky. Holistický odborník na výživu Kim D'Eon odporúča zoznam potravín, ktoré pomôžu telu vyrobiť viac kolagénu. 

  • Potraviny bohaté na vitamín A, ako napríklad mrkva, sladké zemiaky, marhule a vajcia
  • Zelená listová zelenina, napríklad kel, špenát a brokolica
  • Cibule sú bohaté na síru, ktorá je dôležitá pre tvorbu chrupavky
  • Cesnak je tiež bohatý na síru, ktorá je dôležitá pre tvorbu chrupavky
  • Čučoriedky poskytujú antioxidačnú ochranu
  • Maliny poskytujú antioxidačnú ochranu
  • Pomaranče obsahujú vysoký obsah vitamínu C, ktorý je potrebný na výrobu kolagénu
  • Papriky majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý je potrebný na výrobu kolagénu
  • Jahody majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý je potrebný na produkciu kolagénu
  • Orechy ako mandle, vlašské orechy, strukoviny a semená, majú vysoký obsah aminokyselín
  • V mäsových vývaroch, resp. vývaroch z kostí je vysoký obsah aminokyselín, ktoré sú stavebnými kameňmi kolagénu

 

DÁVKOVANIE

Doporučená denná dávka je 3000 - 5000 mg denne. Pre dosiahnutie lepšieho výsledku doplňte k užívaniu kolagénu aj vitamín C v dennej dávke 1000 - 2000 mg denne - je zodpovedný za optimalizáciu produkcie kolagénu.

A teraz môžeme prejsť k samotným výhodám.

 

1. ZDRAVÉ KOSTI A KĹBY 

Vedecké štúdie preukázali, že suplementácia kolagénu môže byť nápomocná pre zdravie kĺbov a kostí. Konzumácia zdravej výživy a fyzická aktivita sú taktiež rozhodujúce pre ich zdravie.

 

2. ZDRAVÉ ŠĽACHY

Šľachy sú hrubé vláknité "šnúry" vyrobené z kolagénu. Šľachy spájajú svaly s kosťami a sú zodpovedné za pohyb. Zabezpečenie silných šliach je dôležité, aby ste predišli zraneniam. Poranenia šliach sú bežné u športovcov. Podľa štúdie z roku 2005, suplementácia kolagénu zvyšuje pevnosť šľachy, zatiaľ čo štúdia z roku 2016 ukázala, že kolagénové doplnky môžu pomôcť zvýšiť hrúbku Achillovej šľachy.

 

3. ZDRAVÁ POKOŽKA

Odhaduje sa, že v celosvetovom merítku vynakladajú ženy 382 miliárd dolárov ročne na kozmetiku a kozmetické potreby. Väčšina z týchto výrobkov zvráti príznaky starnutia minimálne, aj keď niektoré chránia pred poškodením slnečným žiarením. Mnohí sa kvôli negatívnym dopadom chemikálií a toxínov obsiahnutých v bežných kozmetických produktoch rozhodnú používať prírodnú kozmetiku. Otázkou však je, ako môžeme zlepšiť našu pokožku aj zvnútra von?

Štúdie ukazujú, že užívanie kolagénu má pre pokožku mnoho výhod - hlavne, ak trpíte celulitídou alebo sa na vašej pokožke podpísali vrásky. Môže tiež zlepšiť rast vlasov a nechtov. Odhaduje sa, že od 35. roku začíname strácať asi jedno percento kolagénu ročne, preto je na zvážení jeho doplnenie.

 

4. MENEJ CELULITÍDY

Celulitída trápi ženskú populáciu už niekoľko desaťročí a pokusov o jej zvrátenie existuje mnoho. Štúdia z roku 2015, (kde polovica žien bola na placebe), potvrdila, že dlhodobá liečba perorálne podávanými BCP (bioaktívne kolagénové peptidy) vedie k zlepšeniu celulitídy a má pozitívny vplyv na zdravie kože“. V tejto štúdii ženy užívali kolagén najmenej 6 mesiacov. Zlepšenie bolo vidieť už za 3 mesiace.

 

5. MENEJ VRÁSOK

Podľa štúdie z roku 2014 s názvom Klinická intervencia pri starnutí, náhrada kolagénu pomáha znižovať vrásky pokožky. Okrem toho v  placebom kontrolovanej štúdii v roku 2014 sa ukázalo zlepšenie elasticity kože u testovaných osôb, ktoré užívali 2 500 mg kolagénu denne počas ôsmich týždňov, v porovnaní s tými, ktoré užívali tablety s placebom. Ďalšia štúdia v roku 2012 ukázala zlepšenie vrások a hydratácie, keď bolo užívaných 1 000 mg kolagénu počas 12 týždňov.

Štúdia z roku 2016 v časopise Science of Food and Agriculture (Vedecký časopis pre výživu a poľnohospodárstvo) dospela k záveru, že použitie orálneho kolagénu „viedlo k väčšiemu zlepšeniu stavu pokožky tváre, vrátane hydratácie pokožky tváre, pružnosti, vrások a drsnosti“.

 

6. RAST VLASOV A NECHTOV

Silné nechty a zdravé vlasy sú indikátorom celkového zdravia človeka. Štúdia z roku 2017 v časopise Journal of Cosmetic Dermatology ukázala, že suplementácia 2 500 mg kolagénu viedla k 12-percentnému zvýšeniu rýchlosti rastu nechtov a 42-percentnému poklesu zlomených nechtov. Štyria z piatich sa tiež zhodli na zlepšení celkového vzhľadu nechtov.

 

Zdroje:

  •  Dar Q-A, Schott EM, Catheline SE, et al. Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and anti-inflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis. Agarwal S, ed. PLoS ONE. 2017;12(4):e0174705. doi:10.1371/journal.pone.0174705.
  •  J Agric Food Chem. 2010 Jan 27;58(2):835-41. doi: 10.1021/jf9031487.
  •  Nutrition. 2005 Nov-Dec;21(11-12):1120-6.
  •  J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2005 Jun;51(3):169-74.
  •  Fusini F, Bisicchia S, Bottegoni C, Gigante A, Zanchini F, Busilacchi A. Nutraceutical supplement in the management of tendinopathies: a systematic review. Muscles, Ligaments and Tendons Journal. 2016;6(1):48-57. doi:10.11138/mltj/2016.6.1.048.
  •  https://www.self.com/story/amount-of-money-women-spend-on-beauty-products
  •  Schunck M, Zague V, Oesser S, Proksch E. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. Journal of Medicinal Food. 2015;18(12):1340-1348. doi:10.1089/jmf.2015.0022.
  •  Borumand M, Sibilla S. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging. 2014;9:1747-1758. doi:10.2147/CIA.S65939.
  •  Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14.
  •  Schwartz SR, Park J. Ingestion of BioCell Collagen®, a novel hydrolyzed chicken sternal cartilage extract; enhanced blood microcirculation and reduced facial aging signs. Clinical Interventions in Aging. 2012;7:267-273. doi:10.2147/CIA.S32836.
  •  Inoue, N., Sugihara, F. and Wang, X. (2016), Ingestion of bioactive collagen hydrolysates enhance facial skin moisture and elasticity and reduce facial ageing signs in a randomised double-blind placebo-controlled clinical study. J. Sci. Food Agric., 96: 4077–4081. doi:10.1002/jsfa.7606
  •  Midori TANAKA, Yoh-ichi KOYAMA & Yoshihiro NOMURA (2009) Effects of Collagen Peptide Ingestion on UV-B-Induced Skin Damage, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73:4, 930-932, DOI: 10.1271/bbb.80649
  •  Asserin, J., Lati, E., Shioya, T. and Prawitt, J. (2015), The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. J Cosmet Dermatol, 14: 291–301. doi:10.1111/jocd.12174

 

Tento blog nie je určený na diagnostiku, liečbu alebo lekárske poradenstvo. Obsah poskytovaný na tomto blogu slúži len na informačné účely. Konzultujte so svojím lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom akékoľvek zdravotné možnosti týkajúce sa diagnostiky alebo liečby. Informácie na tomto blogu by sa nemali považovať za náhradu za poradenstvo zo strany zdravotníckeho personálu. Nároky týkajúce sa konkrétnych produktov v rámci tohto blogu nie sú schválené na diagnostiku, liečbu alebo prevenciu chorôb.