Prírodné spôsoby hydratácie pokožky od hlavy až k päte

Dosť často sa po zime stretávam s prosbou od zákazníčok, moja pokožka je suchá, poraďte mi, čo na to? Nie je to náhoda, že práve v tomto období si tento problém uvedomujeme častejšie ako zvyčajne. V zime je pokožka vystavovaná suchému vzduchu v prekúrených miestnostiach a vonkajším teplotám pod nulou, kedy sa póry zužujú. Obidva prípady stavajú kožu do extrému, kedy nevie správne hospodáriť s vlhkosťou. Výsledkom je teda suchá pokožka.

Rozhodla som sa, že sa teda pozriem na efektívne spôsoby hydratácie, ktoré budú jednoduché a zároveň suroviny na recepty sa nájdu v každej domácnosti. Pre lepšie zorientovanie sa som rozdelila článok na 4 časti, podľa lokácie problému.

  1. Starostlivosť o pleť - ingrediencie priamo z kuchyne
  2. Suché a popraskané ruky - rýchla pomoc na ne
  3. Čo so suchou kožou na chodidlách
  4. Hydratácia pokožky na každom centimetri

 

 

pokozka_do_textu

 

 

STAROSTLIVOSŤ O PLEŤ - INGREDIENCIE PRIAMO Z KUCHYNE

Väčšinu ľudí by asi nenapadlo hľadať liek na suchú pleť priamo v kuchyni, ale ani by ste neverili, koľko prírodných, hydratačných a efektívnych "krémov" môžete nájsť priamo v chladničke či vašej špajzi.

Grécky jogurt

Grécky jogurt nie je iba lahôdkou pre naše chuťové poháriky, ale ocení ho aj vaša pleť. Vďaka vysokému obsahu probiotík, vápnika kyseliny mliečnej tvorí dokonalú masku pre zdravú pokožku. Pomáha taktiež bojovať proti baktériám, ktoré môžu byť predispozíciou pre tvorbu akné.

Sóda bikarbóna

Čistenie pleti je účinný spôsob, ako odstrániť odumreté bunky, čo zase pomôže pokožke lepšie absorbovať zvlhčovače a krém. Pridajte jedlú sódu a vodu do čistiaceho prostriedku na tvár, aby ste jemne odstránili nečistoty a odumretú pokožku opláchnutím teplou vodou.

Kokosový olej

Panenský kokosový olej obsahuje kyselinu laurovú podporujúcu tvorbu kolagénu, má antimikrobiálne  a antibakteriálne vlastnosti, ktoré udržujú vzhľad mladistvý vzhľad pleti. Hydratáciu pleti podporíte aj jeho konzumáciou. Pokiaľ by ste chceli posunúť hydratáciu pokožky na "vyšší level", ktorý ja osobne môžem iba odporúčať, keďže som naňho nabehla, môžete svoje pleťové krémy vymeniť za aplikáciu panenských olejov na pleť. Namiesto drahých pleťových krémov s výťažkom danej látky, ho vymeníte za 100%tný výťažok. Aplikujete si pár kvapiek, ktoré sa rýchlo vpíjajú a nezanechávajú pleť mastnou. 

Bambucké maslo

Vysoký obsah vitamínu A a F, bambucké maslo napomáha pri problémoch so suchou pokožkou. Osobne ho odporúčam aplikovať na akékoľvek kožné problémy a v zime ho využijete aj ako ochranný krém pred chladom. Je určite vhodné aj pre deti.

Avokádo

Z avokáda sú najvhodnejšie tzv. šupy, ktoré si aplikujete vnútornou stranou na tvár. Jednak hydratujete tvár a zároveň jej dodávate aj vitamíny A, D a E. Avokádo má aj anti-ageingové vlastnosti. Vyskúšať ho môžete aj ako avokádový panenský olej na pleť. 

Uhorky

Uhorky fungujú ako obklad na oči už od pradávna. Pasírované, v kombinácii s medom, môžete použiť ako pleťovú masku. Olej z uhorkových semien je určený na opuchnuté oči, kruhy a vačky pod očami a taktiež na vrásky.

Med

Asi nie veľa ľudí si dáva med do spojitosti s čistením pleti. Med je, práve naopak, jedným z veľmi dobrých prostriedkov, ako pleť vyčistiť, a to práve vďaka svojim anti-bakteriálnym a probiotickým vlastnostiam. Môžete ho použiť na akné, pri podráždení a začervenaní pokožky a proti vráskam.

Ricínový olej 

Ricínový olej je úžasným prírodným hydratačným prostriedkom s vysokou koncentráciou mastných kyselín. Tie pomáhajú pokožke  rýchlo ho absorbovať. Ricínový olej ošetruje suché oblasti prostredníctvom kyseliny linolovej. Tá udržuje pokožku vlhkú. Na postihnuté miesta ho môžete aplikovať na dennej báze.

Ružová voda

Hoci ružová voda nebýva v našich končinách typickým kuchynským artiklom, bolo by dobré ju zaradiť aspoň medzi prípravky na starostlivosť o pleť. Pleť nádherne rozjasňuje, prevonia, vytvára tzv. toner, ktorý jej dodáva pružnosť a obsahuje vysoký obsah vitamínu C, ktorý v pleťovej kozmetike určite oceníte.

 

SUCHÉ A POPRASKANÉ RUKY - RÝCHLA POMOC NA NE

Na ruky sa človek spolieha každý deň, preto niet divu, že nás dokáže vyviesť z miery, ak sú popraskané, suché, boľavé, či dokonca sa na nich tvoria ranky a krvácajú. Najviac postihnuté miesta bývajú práve hánky. 

Olivový olej

Po umytí riadu, či po samotnom umytí si rozmasírujte olivový olej v rukách, aby ste udržali vlhkosť na pokožke čo najdlhšie. Ak chcete predĺžiť účinok z hydratácie olivovým olejom, skúste ho aplikovať na ruky pred spaním, či po sprche. 

Cukor a citrón

Cukor a citrón sú ingrediencie, ktoré sa nachádzajú snáď v každej domácnosti a sú vynikajúcim prostriedkom pre domácu manikúru. Tieto dve zložky fungujú ako jemný peeling. Odlupujú suchú a odumretú kožu, čím pomáhajú koži absorbovať viac vlhkosti z krémov a hydratačných prostriedkov.

Levanduľa a nechtík

Obe tieto byliny zmierňujú zápal na boľavých prstoch a hánkach. Môžete ich používať vo forme kúpeľov na ruky, kedy si urobíte výluh z nechtíka a levandule a ruky si v ňom namáčate. Druhou možnosťou, pokiaľ vaše ruky "dostali zabrať" a ranky na rukách sú už viditeľné, je možnosť pridať tieto výluhy, po prípade pár kvapiek silice do bambuckého masla alebo včelieho vosku.

 

blog

 

 

ČO SO SUCHOU KOŽOU NA CHODIDLÁCH

Pre suchú kožu na chodidlách existuje tiež pár tipov z prírody.

Kokosový olej

Panenský kokosový olej je dobrý nie len na ruky a tvár, ale môžete ho aplikovať taktiež na chodidlá. Pokiaľ vás trápia ešte aj plesne na nohách, či medzi prstami, najlepšou voľbou je práve kokosový olej, ktorý má antimykotické účinky. Výborné je doňho pridať pár kvapiek tea tree oleja, ktorý je na dezinfekciu najlepším prostriedkom.

Banány

Urobte si masku z banánov a medu a naneste ju na chodidlá. Dopomôže ku zmäknutie hrubej kože, ktorú môžete následne ošetriť pemzou.

Olivový olej, med, cukor a citrón

Z týchto štyroch ingrediencií vytvoríte vynikajúci peeling, ktorý vás zbaví zhrubnutej kože. Vďaka antimykotickým účinkom medu, napomáha liečiť plesne a mykózy, cukor a citrón napomáhajú odlupovať odumretú kožu a olivový olej hydratovať pokožku. 

Epsomská soľ

Epsomské soli sú historicky známe pre svoje liečivé vlastnosti. Zohrejte vodu, nasypte do nej soľ Epsom, dobre premiešajte a urobte si relaxačný kúpeľ na zníženie zápalu a zmäknutie pokožky.

 

HYDRATÁCIA POKOŽKY NA KAŽDOM CENTIMETRI

Pleť, ruky a chodidlá bývajú prvé miesta, kde sa prejavia problémy so suchou kožou. Pokiaľ by ste chceli ale hydratovať celé telo, na to má príroda tiež pár receptov.

Kokosový olej

Existuje dôvod, prečo sa panenský kokosový olej objavuje v každej zvlhčujúcej kategórii. Ľahko sa používa, udržuje pokožku zdravú a jemnú a poskytuje prirodzenú vlhkosť bez upchatia pórov. Použitie kokosového oleja hneď po kúpeli alebo sprchovaní zvyšuje jeho účinnosť, pretože pomáha "zamknúť" vlhkosť v pokožke, a tým sa predlžujú jeho pozitívne účinky.

Pomletá ryža

Dajte ryžu do kuchynského robota a rozmixujte ju "hrubým brúsením" na jemný prirodzený peeling. Ten môžete aplikovať na pokožku pri umývaní tela samostatne alebo s tekutým sprchovým gelom.

Ovsené vločky

Ovos je vynikajúcim prostriedkom na upokojenie podráždenej pokožky. Môžete ho používať ako prísadu do relaxačného kúpeľa po náročnom dni. Jedna šálka pomletých ovsených vločiek úplne postačí na jeden kúpeľ. 

Med a olivový olej

Kombinácia medu a olivového oleja funguje výborne pre extra suché oblasti ako sú kolená a lakte. Nechajte zmes pôsobiť asi 15 minút a potom ju umyte.