RECEPT - Pohánka s bryndzou, popraženou cibuľkou a čerstvou majoránkou

Dlho som hľadala zdravšiu a hlavne pre trávenie ľahšiu verziu našich klasických bryndzových halušiek. A nakoniec si ma recept našiel sám :). Poradila mi ho jedna naša zákazníčka, keď sme sa len tak mimovoľne bavili o pohánke. Trochu som si ho vylepšila, aby hral aj farbami.

Je super rýchly, ideálny na ľahkú večeru, či obed, hotový je do 15 minút. A aj super zdravý: bryndza je prirodzeným zdrojom probiotík, ktoré vyživujú naše črevá a tým posiľňujú imunitu, pohánka je prirodzene bezlepková, má vysoký obsah rutínu, aminokyselín, vitamínu B1, B3, E a horčíka (je výborná pri redukčných diétach, je bez cholesterolu a nasýtených tukov), morská soľ má veľa jódu a ghee v kombinácii so zeleninou chutí tak dobre, že vám vyčarí úsmev na tvári - ďalšia zdraviu - prospešná zložka v podobe endorfínov :). Poďme teda na to.

pohanka_do_textu

 

Budeme potrebovať (porcie sú pripravované pre dvoch dospelých a dve deti):

  • 400g BIO pohánky
  • 2 polievkové lyžice masla GHEE
  • 1 až 2 cibule
  • 200g bryndze (tu môžete pokojne pridať alebo odobrať, podľa toho, ako krémovú chcete mať pohánku)

Na ozdobenie:

 

Pohánku si prepláchneme a varíme v osolenej vode 10 - 15 minút v pomere 1 diel pohánky, dva diely vody. Medzitým si narežeme cibuľku na drobno, ak jej máte radi veľa, tak pokojne narežte aj dve. Na panvicu hodíme dve polievkové lyžice masla GHEE (jeho výhodou je, že sa vám nikdy nepripáli), keď je už rozpustené a priehľadné, pridáme cibuľku a pražíme na miernom ohni do zlatista. 

Pohánku môžeme ochutnať - nemala by byť ani veľmi mäkká (to je znak toho, že sa rozvarila), ani veľmi tvrdá. Riaďte sa pravidlom ako pri cestovinách "al dente". Ak je už hotová, vodu scedíme, pohánku dáme do veľkej misky a do ešte horúcej zamiešame bryndzu - ako som už spomínala, dajte si jej tam toľko, koľko máte radi (podobne ako s haluškami, niekto má rad bryndze viac, niekto menej).

Servírujeme ešte za horúca, ozdobíme popraženou cibuľkou s ghee, pár lístkami čerstvej majoránky (vynikajúco dopĺňa chuť bryndze, je ale výrazná, naozaj stačí iba pár lístkov) a posypeme hrubozrnnou morskou soľou - bude vám jemne chrumkať pod zubami. Ja ju veľmi rada používam na zdobenie pokrmov a do šalátov, je delikátna a dodá jedlám iný rozmer.

Prajem vám dobrú chuť!

 

Denča (a.k.a. pani Greenová :) )