Prírodný šampón - výhody jeho používania

Okrem folikulov sú vaše vlasy v podstate mŕtve. Naozaj záleží na tom, či váš šampón obsahuje chemikálie a iné toxíny? V predchádzajúcom článku sme sa pozreli, čo robiť ak trpíte problémom vypadávania vlasov. V tomto článku si rozoberieme prečo siahnuť radšej po prírodných šampónoch a ktoré bylinky hľadať v prípravkoch pre starostlivosť o vlasy podľa typu vašich vlasov (kučeravé vlasy, vlasy suché, vlasy mastné, bez objemu, problém s lupinami, riedkymi vlasmi).

prirodne_sampony_pangreen

 

Štúdia Geologického prieskumu USA vydaná začiatkom roku 2017 zistila, že chemické konzervačné látky zo šampónov a iných výrobkov osobnej starostlivosti sa nachádzajú vo viac ako troch desiatkach vodných tokov v USA. Tieto chemikálie môžu narušiť endokrinný systém rýb a iných vodných druhov a môžu potenciálne poškodiť ľudí a zvieratá, ktorí následne konzumujú kontaminované morské plody alebo pijú vodu znečistenú o chemikálie.

Najlepším spôsobom ochrany zdravia ľudí i životného prostredia je výber šampónov s prírodnými prísadami. Podľa toho, čo chcete s vašimi vlasmi dosiahnuť, hľadajte v šampónoch, kondicionéroch a prípravkoch starostlivosti o vlasy nasledujúce prísady:

 

bylinky_na_vlasy_pangreen

Tieto prírodné zložky niekedy nájdete aj v bežných šampónoch, ale tie obsahujú aj zbytočnú chémiu. Existujú dve základné ingrediencie, na ktoré by ste si mali dávať pozor - obzvlášť pri bežnej vlasovej kozmetike:

 

Konzervanty


Pretože šampóny sú väčšinou voda, potrebujú konzervačné látky, aby zabránili množeniu baktérií, plesní a húb. Mnoho konvenčných šampónov používa konzervačné látky na báze parabénov, ktoré sú spojené s poruchami reprodukcie u ľudí. Prírodné konzervačné látky zahŕňajú citrusové extrakty, ako sú semená grapefruitu, antiseptické éterické oleje ako harmanček a echinacea a alfa-tokoferol (vitamín E).

 

Povrchovo aktívne látky


Tieto peniace činidlá dodávajú šampónom ich penu. Mnoho syntetických šampónov používa ako povrchovo aktívne látky dietanolamín na báze chemikálie (DEA) alebo Sodium Lauryl alebo Laureth Sulfát (SLS). Prírodné šampóny sa namiesto toho často spoliehajú na peniace činidlá na báze kokosu, ako je olefín alebo je SLS substituované Amonnium Lauryl/Laureth Sulfátom (ALS). Molekuly ALS sú značne väčšie a na rozdiel od SLS neprenikajú pokožkou, sú netoxické, nekarcinogénne a oveľa menej dráždivé ako SLS, ALS je navyše šetrné k životnému prostrediu a nezaťažuje ho.


Vyberte si prírodné šampóny, prírodné kondicionéry a prírodné farby na vlasy, aby vás, vaše vlasy a životné prostredie udržali zdravé.