RECEPT - Citrónová bábovka s makom

Bábovka je tradičným koláčom našich starých mám. Tento recept na bábovku sme trochu pozmenili, trochu vylepšili, aby bol zdravý, ale zároveň ostal nadýchaný a svieži. Citrónová bábovka s makom je naozaj zaujímavá kombinácia, kde sa spája svieža kyselkavá chuť citróna so sladkou chuťou klasickej bábovky a chrumkavosť jej dodáva celý mak. Chceli sme, aby bola príprava pre vás čo najjednoduchšia, preto je tento recept koncipovaný ako Hrnčeková bábovka. Stačí už len rozprestrieť deku a urobiť si piknik v tráve

citronova_babovka_s_makom_recept_pangreen

 

Budete potrebovať:

Na cesto:

12 PL (200ml) BIO kokosoveho oleja
1/2 vrecúška Kypriaci prášok vínny kameň BIO
4/5 hrnčeka (220g) trstinového cukru
1 ČL BIO citrónovej kôry
1 hrnček(135 g) špaldovej hladkej múky
3/4 hrnčeka (100g) špaldovej polohrubej múky
3 PL maku
šťava z jedného citróna
4 vajcia

Na polevu:


1/3 hrnčeka (80g) trstinového cukru
šťava z polovice citróna
1 ČL BIO citrónovej kôry

citronova_babovka_s_makom_recept_2_pangreen



Kokosový olej si roztopíme do tekutej formy (najlepšie vo vodnom kúpeli). Postupne pridáme trstinový cukor a mletú citrónovú kôru a vyšľaháme do peny. Potom pridáme celé vajcia a šťavu z citróna a šľaháme. Do masy pomaly primiešame tuhé prísady a už len zľahka premiešame a vlejeme do predom vymastenej bábovkovej formy. Pečieme pri 180 stupňoch približne 40 - 45 minút.

Po vychladnutí polejeme polevou. Tú si pripravíme úplne jednoducho. Vymiešame šťavu z citróna s trstinovým cukrom a mletou kôrou a trochu zredukujeme na miernom plameni, aby mala konzistenciu podobnú karamelu. Prajeme dobrú chuť!

 

citronova_babovka_s_makom_recept_3_pangreen