RECEPT - Domáci vegánsky burger s coleslaw šalátom

Hamburger bez mäsa? Verím, že niekto má pri tejto kombinácii zimomriavky na chrbte, ale stačí, ak ho raz vyskúšate. Nebudete veriť, že vegánsky burger môže byť naozaj tak dobrý. Vegánsky alebo vegetariánsky hamburger je v tomto recepte špičkovo vychutený, v porovnaní s hamburgerom z mäsa je oveľa ľahší na trávenie a pokiaľ hľadáte rastlinnú verziu letného grilovania, trafili ste do čierneho. Ako prílohu, či už priamo do burgru alebo k nemu, som zvolila šalát coleslaw. Recept na šalát coleslaw nájdete taktiež v tomto recepte na vegánsky burger.

Tak sa poďme na to pozrieť.

 

Budete potrebovať:  

Na coleslaw:

 

vegan_burger

 

Postup:

Najprv si pripravíme šalát coleslaw, aby sme ho mohli nechať trochu postáť v chladničke a chute sa spojili. Kapustu a mrkvu si nakrájajte na rezančeky, cibuľu zase na drobno a primiešajte všetky ostatné ingrediencie. Najlepšie, ak necháte odležať aspoň hodinku v chladničke.

Na vegánsky hamburger začneme s uvarením všetkých suchých surovín a zeleniny. 

Fazuľu si najprv uvarte, pokiaľ ju máte v konzerve, tak tento krok môžete preskočiť. To isté platí aj pre cviklu, pokiaľ ste ju kúpili už uvarenú. Bulgur alebo hnedú ryžu si taktiež uvaríme podľa návodu na obale. Fazuľu rozmixujte na "kašičku", pridajte nastrúhanú cviklu (ja ju strúham na širokom strúhadle na syr), postupne pridajte všetky ostatné suroviny okrem škrobu a olivového oleja, vytvorí sa vám tzv. hamburgerová masa. Pokiaľ by sa vám zdalo, že je príliš tekutá, zahustite ju škrobom, v našom prípade škrobom arrowroot. Nechajte aspoň polhodinku postáť.

Na panvici si rozohrejeme olivový olej, po prípade si zahrejeme gril. Rukami vytvoríme malé placky, ktoré opečieme z oboch strán.

Servírujeme priamo do žemle, pridáme coleslaw a zeleninu/plátok syra podľa chuti.

Prajeme dobrú chuť!