Hamburger bez mäsa? Verím, že niekto má pri tejto kombinácii zimomriavky na chrbte, ale stačí, ak ho raz vyskúšate. Nebudete veriť, že vegánsky burger môže byť naozaj tak dobrý. Vegánsky alebo vegetariánsky hamburger je v tomto recepte špičkovo vychutený, v porovnaní s hamburgerom z mäsa je oveľa ľahší na trávenie a pokiaľ hľadáte rastlinnú verziu letného grilovania, trafili ste do čierneho. Ako prílohu, či už priamo do burgru alebo k nemu, som zvolila šalát coleslaw. Recept na šalát coleslaw nájdete taktiež v tomto recepte na vegánsky burger.
Tak sa poďme na to pozrieť.
Budete potrebovať:
- 300g uvarenej Fazule adzuki/1 plechovka už hotovej fazule
- 1/3 šálky lieskových orechov (rozmixovaných)
- 2 PL sójovej omáčky Tamari
- 1 ČL citrónového pepra
- mleté chilli
- soľ
- 2 uvarené cvikle
- 3/4 šálky uvarenej hnedej ryže alebo bulguru
- 1PL umeoctu
- 1 PL bieleho balzamikového octu
- arrowoot - škrob zo šípového koreňa
- olivový olej
- 4 - 6 žemlí na burger
Na coleslaw:
- 3 PL vegánskej majonézy
- 3 PL jogurtu (pre vegan verziu môžete alternovať s rastlinným jogurtom)
- 1 ČL dijonskej horčice
- 2 ČL jablčného octu
- 1 ČL cukru
- 1 ČL citrónového pepra
- jednu menšiu kapustu - môže byť biela, aj červená, po prípade, ak chcete dvojfarebný šalát, zmixujte oboje
- 3 mrkvy
- 1 menšia cibuľa
- soľ
Postup:
Najprv si pripravíme šalát coleslaw, aby sme ho mohli nechať trochu postáť v chladničke a chute sa spojili. Kapustu a mrkvu si nakrájajte na rezančeky, cibuľu zase na drobno a primiešajte všetky ostatné ingrediencie. Najlepšie, ak necháte odležať aspoň hodinku v chladničke.
Na vegánsky hamburger začneme s uvarením všetkých suchých surovín a zeleniny.
Fazuľu si najprv uvarte, pokiaľ ju máte v konzerve, tak tento krok môžete preskočiť. To isté platí aj pre cviklu, pokiaľ ste ju kúpili už uvarenú. Bulgur alebo hnedú ryžu si taktiež uvaríme podľa návodu na obale. Fazuľu rozmixujte na "kašičku", pridajte nastrúhanú cviklu (ja ju strúham na širokom strúhadle na syr), postupne pridajte všetky ostatné suroviny okrem škrobu a olivového oleja, vytvorí sa vám tzv. hamburgerová masa. Pokiaľ by sa vám zdalo, že je príliš tekutá, zahustite ju škrobom, v našom prípade škrobom arrowroot. Nechajte aspoň polhodinku postáť.
Na panvici si rozohrejeme olivový olej, po prípade si zahrejeme gril. Rukami vytvoríme malé placky, ktoré opečieme z oboch strán.
Servírujeme priamo do žemle, pridáme coleslaw a zeleninu/plátok syra podľa chuti.
Prajeme dobrú chuť!