Ľahučké ako obláčik, hotové za chvíľu a ešte k tomu aj zdravé. Poviete si, že kombinácia ťažko uveriteľná. No pravda je, že som ich šperkovala dovtedy, kým nesplnili všetky tieto parametre. A ešte stále, keď sa pozriem na tú fotku, slinky sa mi zbiehajú. Tak sa poďme pozrieť na recept.
Začalo to úplne nevinne, v jednu zimnú sobotu, keď by ste ani psa vonku nevytiahli. Povedala som si, že aj keď je počasie vonku na bode mrazu, vymyslím dôvod, prečo sa z tohto nevľúdneho rána budeme tešiť. A tak vznikol tento recept, ktorý som časom menila, vylepšovala, v zime som ho podávala s karamelizovanými jabĺčkami, teraz sa už teším na bobuľové ovocie a mätu. Stala sa z toho naša malá rodinná víkendová tradícia - "najlepšie penkejky na svete".
Budete potrebovať (pre dvoch dospelých a dve malé deti):
- 2 - 3 polievkové lyžice Ghee masla
- 250g tučného jemného tvarohu
- 1 banán
- 1 vajíčko
- 1 lyžičku BIO kypriaceho prášku
- 180ml mandľového mlieka (môžete nahradiť ryžovým, sójovým, kokosovým alebo živočíšnym)
- štipku soli
- 90g BIO múky z hnedej ryže (v prípade bezlepkovej verzie použite na celý recept iba túto múku)
- 60g Ražnej celozrnnej múky mletej na kameni
Na ozdobenie:
- čakankový sirup/ryžový slad/javorový sirup/sladenka/kokosový sirup
- ovocie podľa sezóny
- lístky mäty
Začneme s vajíčkom - bielko oddelíme od žĺtka a vyšľaháme z neho sneh. Žĺtko zmiešame s tvarohom, pridáme popučený banán, mlieko, štipku soli. Poriadne vymiešame a postupne pridáme múky s kypriacim práškom - v prípade, že idete pripravovať iba bezlepkovú verziu lievancov, použite iba ryžovú múku v plnej dávke. Keď máte všetko dobre vymiešané, pomaly a zľahka pridajte sneh.
Na horúcej panvici roztopíme Ghee maslo, podľa potreby ho pridávame - na celú dávku lievancov by vám mali vystačiť tie tri lyžice. Ja naberám lievance na veľkú polievkovú lyžicu a na panvici vytváram malé krúžka - vďaka snehu podrastú do výšky a sú pekne nadýchané. Opečieme ich z oboch strán.
Servírujeme ešte teplé so sezónnym ovocím, preliate sirupom. A v lete k nim môžete pridať domácu limonádu. Tú si ľahko vyrobíte z jedného z našich sirupov, mäty a citrónu.
Prajem dobrú chuť!
Denča