Ako na spálenú pokožku prírodnou cestou

V predchádzajúcom článku sme si vysvetlili základné princípy zdravého opaľovania. Na čo si dať pozor, ako sa chrániť, čo zvážiť pri kúpe a používaní opaľovacích krémov/sprejov. Ak sa vám aj napriek tomu podarilo spáliť, nezúfajte. Existuje viacero spôsobov ako pokožku upokojiť a uľaviť od bolesti. Väčšinu ingrediencií môžete dokonca nájsť u seba v kuchyni. V tomto článku nájdete aj pár tipov na prírodné "krémy po opaľovaní", ktoré budú vašu pokožku krásne hydratovať, dodajú jej pružnosť a hebkosť a určite ich môžete použiť aj na jemnú detskú kožu. Alebo siahnite rovno po Mlieku po opaľovaní od značky Alga Maris

spalenie_do_textu 

 

KUKURIČNÝ ŠKROB/SÓDA BIKARBÓNA

Tieto dve ingrediencie sa ľahko nájdu v každej "potravinovej skrini". Nasypte sódu bikarbónu alebo kukuričný škrob do misky a pridajte trochu studenej vody. Vytvorte si z nej kašičku - mala by mať formu ako blato, čiže vodu pridávajte podľa potreby. Potom aplikujte na spálené miesta a nechajte pôsobiť, kým sa bolesť a pálenie nezmierni. Potom stačí už len umyť studenou vodou.

 

MÄTOVÝ ALEBO ZELENÝ ČAJ

Zelený čaj alebo čaj z lístkov čerstvej mäty predstavujú ďalší spôsob, ako upokojiť bolesť a zároveň pomôcť liečiť poškodenú kožu. Mäta je známa svojou prirodzenou schopnosťou upokojiť a ochladiť, zatiaľ čo teobromín a kyselina trieslová v zelenom čaji pôsobia na zmiernenie bolesti a urýchľujú hojenie pokožky. Na prípravu budete potrebovať jednu veľkú misu, do ktorej dáte 5 čajových sáčkov zeleného čaju, 3 šálky lístkov mäty. Zalejete litrom horúcej vody, misku zakryte a necháte lúhovať aspoň hodinku. Po hodinke odstráňte čajové vrecúška aj lístky mäty, premiestnite misku do chladničky. Keď je čajová zmes dostatočne vychladená, namočte do nej osušku a nanášajte na postihnuté miesta. Ak nemáte dostatok času na prípravu, môžete vyskúšať pepermintovú vodu, ktorú si jednoducho nastriekate na postihnuté miesta.

 

JABLČNÝ OCOT

Jablčný ocot je tiež užitočným nástrojom, ako sa dá uľaviť od bolesti zo spálenia. Má všeobecne veľmi široké využitie: je prírodným pohlcovačom pachov, odmasťovačom, čističom, napomáha pri chudnutí a je vynikajúci do šalátov. Takže pokiaľ ho celý nezúžitkujete na spálenú pokožku, svoje využitie si nájde aj inde :). Naplňte fľašu s rozprašovačom asi 1 šálkou jablčného octu. Aplikujte ho priamo na spálenú kožu po sprche (v tomto prípade sa umývajte iba vodou, mydlá a sprchovacie gély vynechajte). Podľa potreby znova aplikujte.

 

PRÍPRAVKY S ALOE VERA A HARMANČEKOM

Ak si nechcete sami pripravovať "domáce medicíny" na spálenú pokožku, siahnite po produktoch obsahujúcich aloe vera alebo harmanček. Aloe vera je známa ako „rastlina prvej pomoci pri spálení“ pre jej schopnosť upokojiť a liečiť spálenú pokožku. Môžete aplikovať priamo rastlinku alebo siahnite po panenskom oleji z aloe vera. Harmanček je zlatý oranžový kvet, ktorý prirodzene obsahuje kopec antioxidantov a už po stáročia sa používa na upokojenie zápalov pokožky. 

 

PANENSKÉ OLEJE AKO KRÉMY PO OPAĽOVANÍ

 

Väčšina panenských olejov, ktoré sú známe ako tzv. pleťové oleje sú vhodné aj ako oleje po opaľovaní. Pokožku krásne hydratujú, dodávajú jej pružnosť, ľahko a rýchlo sa vstrebávajú a môžu sa používať aj ako zábaly na vlasy. Niektoré z nich dokonca obsahujú aj UV faktor. Aj keď výrobcovia pri olejoch udávajú faktory až do výšky SPF 35, ja by som ich radila používať len na jarné slniečko, po prípade začiatok leta, neskôr už radšej siahnuť po opaľovacích krémoch s dostatočnou ochranou. V každom prípade ich môžete využiť v kombinácii s kokosovým olejom ale aj bez neho, ako výborné oleje po opaľovaní. Medzi oleje s UV faktorom patrí: Olej z malinových semien, Kokosový olej, Olej z pšeničných klíčkov, Bazový olej, Avelánový olej, Jojobový olej, Makadamový olej. Olejmi môžete natierať celé telo, taktiež aj pleť, keďže sa často používajú ako pleťové oleje a nahrádzajú klasické pleťové krémy. Ak máte mastnú alebo zmiešanú pleť nepoužívajte kokosový olej alebo olej z pšeničných klíčkov - tie sú mastnejšie a zbytočne by vám mohli upchať póry. Siahnite radšej po malinovom alebo jojobovom.

 

 

Zdroje:

  • Zamora, Dulce. "How Your Skin Can Survive Summer." Web MD. Accessed 3/20/2017.
  • "EWG’s Sunscreen Guide: A Decade of Progress, but Safety and Marketing Concerns Remain." EWG website. Accessed 3/20/3017.

 

Tento blog nie je určený na diagnostiku, liečbu alebo lekárske poradenstvo. Obsah poskytovaný na tomto blogu slúži len na informačné účely. Konzultujte so svojím lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom akékoľvek zdravotné možnosti týkajúce sa diagnostiky alebo liečby. Informácie na tomto blogu by sa nemali považovať za náhradu za poradenstvo zo strany zdravotníckeho personálu. Nároky týkajúce sa konkrétnych produktov v rámci tohto blogu nie sú schválené na diagnostiku, liečbu alebo prevenciu chorôb.