Klíčky a nakličovanie - tipy a triky ako na to

Jar už klope na dvere a čoskoro všetko okolo nás začne pučať, rásť, kvitnúť a prebúdzať sa k životu. Aj vy sa už tešíte? Ja sa už neviem dočkať. Myslím, že niet vhodnejšej doby na tému klíčkov a nakličovania. Mám pocit, že sa v poslednej dobe ľudia čoraz viac zaujímajú o základné potraviny, vracajú sa ku kuchyni či stravovaniu "našich predkov", snažia sa radšej nakúpiť nespracovávané výrobky a pripraviť si ich sami. Áno, vyžaduje si to určite viac času a energie s prípravou, ale má to toľko pozitívnych aspektov, že by sa o tom dal napísať ďalší článok. No a keďže klíčky, resp. semienka z ktorých klíčky vzniknú, sú úplným potravinovým základom, tak som sa rozhodla pripraviť tzv. "learning kit" pre úplných začiatočníkov, ako a čo s klíčkami. Ono - zase až také náročné to nie je, nebojte sa :) Ja som to tiež skúšala na vlastnej koži a v porovnaní s mojím večným nezdarom v pečení narodeninových tort pre moje deti, je toto prechádzka ružovou záhradou.

klicky_do_textu1

 

PREČO KLÍČKY KONZUMOVAŤ

Asi základná otázka pre každého, kto o téme klíčenia "len niečo začul". Tak teda na začiatok pár faktov: sú obrovským zdrojom vitamínov a minerálov. Z vitamínov sú to hlavne vitamín C, vitamíny skupiny B, z minerálov: vápnik, horčík, železo, fosfor, veľké množstvo chlorofylu (vynikajúci pomocník pri detoxe a na posilnenie imunity) a nakoniec aj aminokyselín. Klíčky jedli už naši dávni predkovia - čo znamená, že naše telo je na ich konzumáciu zvyknuté, neponúkame mu nič exotické. Klíčky predstavujú obrovskú zásobáreň životadárnej energie, posilujú našu imunitu, psychiku a majú vplyv aj na krásu :) 

Pri výbere klíčkov si dávajte pozor na 2 veci: 

  1. Nie všetky semienka jedlých plodín sa môžu konzumovať - v tomto smere naozaj neexperimentujte a nakličujte si iba semienka, ktoré sú na to určené
  2. Vyberajte si, pokiaľ možno, semienka iba v BIO kvalite alebo od overeného výrobcu. Semienka, určené na pestovanie, môžu byť totiž ošetrené pesticídmi, atď

 

klicky_do_textu

 

 

AKO KLÍČKY KONZUMOVAŤ

Z môjho pohľadu môžete klíčky pridávať skoro všade. Hodia sa ako posyp do polievok, taktiež ako posyp na akékoľvek jedlo (zemiaky, ryža, obiloviny, curry alebo akékoľvek jedlo "v hustej omáčke"), môžu sa pridávať do sendvičov, či na obložené chlebíky (tu ich mám najradšej - dodávajú tzv. crunchy chuť a exotický vzhľad), samozrejme, výborne sú do šalátov a niekto si ich pridáva aj do raňajkových kaší, či smoothies. 

Klíčky sa taktiež líšia aj svojou chuťou. Niektoré majú napr. čisto neutrálnu chuť - semienka alfa alfa, sviežu chuť - semienka mladej reďkovky, chrumkavú chuť s podtónom škrobu - fazuľa mungo. Objavovať ďalšie chute a klíčiť môžete aj: chia semienka, žeruchu, rukolu, cícer, fazuľa, horčicu, hrach, jačmeň, kukuricu, ľan, ovos, pohánku, proso, pšenicu, raž, ryžu, sezam nelúpaný, slnečnicu, sóju, šošovicu, tekvicové semienka a nakličovacie mixy.

 

AKO A V ČOM KLÍČIŤ

Možností na klíčenie je viacero. Klasickým príkladom, kde môžete klíčiť, sú napr. nakličovacie misky. Taktiež je možné semienka kúpiť v už pripravených nakličovacích vrecúškach. Asi najjednoduchším spôsobom je použiť sklenenú fľašu, ktorá je súčasťou snáď každej domácnosti.

Pri nakličovaní platí jedno zlaté pravidlo: HYGIENA, HYGIENA a ešte raz HYGIENA. Misky, fľaše a nádoby si vždy pred používaním umyte, semienka, resp. klíčky počas klíčenia preplachujte aspoň 2x denne (v lete, keď sú vyššie teploty môžete kľudne aj viackrát). Je potrebné zabrániť hnilobným procesom, výskytu plesní a mikroorganizmov.

Základný postup nakličovania: semienko namočíme na 4 - 14 hodín (ďalej v texte uvádzam tabuľku s presnými časmi u jednotlivých semien), po danom čase vodu zlejeme a necháme klíčiť iba v miske. Počas klíčenia semienka pravidelne preplachujeme a po cca dvoch dňoch už vidíme prvé výsledky. Pri semienkach ako: žerucha, ľan, chia budete mať trošku viac práce, pretože pri kontakte s vodou okolo seba vytvárajú gél, ktorý vám môže zapchávať sitko pri preplachovaní. Klíčky nemajú radi priame slnko, čiže ich naňho nevystavujete a pokiaľ chcete, aby vám o čosi dlhšie vydržali, môžete ich po vyklíčení skladovať aj v chladničke.

Pokiaľ si nakličovanie obľúbite, časom zistíte, že vám nebude stačiť klíčiť iba jeden druh semienok, ale budete chcieť vyskúšať nové chute a farby. Prajem vám teda veľa zdaru do klíčenia, aby ste si užili nie len plody svojej práce, ale aj samotný "výrobný" proces :).

Pre prehľad uvádzam ešte tabuľku s podrobným rozpisom:

SEMENÁ ČAS NAMÁČANIA (hod) DENNÉ PREPLACHOVANIE (x- krát) ČAS KLÍČENIA (v počte dní)
Cícer 12 3 3
Fazuľa 12 4 4 - 5
Fazuľa Mungo 12 3 4
Horčica 6 2 2 - 4
Hrach 12 4 3 - 4 
Jačmeň 12 2 2 - 4
Kukurica 10 2 3 - 4 
Ľan 4 4
Lucerna (Alfa alfa) 5 3 4 - 5
Ovos 4 2 2 - 3
Pohánka nelúpaná nenamáčame 2 2 - 3
Proso 8 3 3
Pšenica 12 3 3 - 4 
Raž 12 3 2  - 3
Reďkovka 4 4 2 - 4
Ryža 12 4
Sezam nelúpaný 4 2 2
Slnečnica 12 3 2
Sója 12 4 4 - 6 
Šošovica 10 3 4
Tekvica nelúpaná 16 3 3
Žerucha 6 2 4 - 5