Sú prírodné dezodoranty menej účinné?

Jeden z najčastejších kozmetických produktov, ktorý sa používa práve v lete, je dezodorant. Téma používania chemických dezodorantov versus prírodných je v poslednej dobe považovaná za mierne kontroverznú, jednak kvôli samotnému zloženiu dezodorantov a taktiež aj kvôli otázke testovania na zvieratách. Na nasledujúcich riadkoch nájdete odpovede na otázky, prečo nepoužívať chemické dezodoranty, v čom sú pre telo nebezpečné, či sú prírodné dezodoranty naozaj menej účinné a z akých typov si môžete vyberať.

 

deo_do_textu-compressor

 

DÔVODY PRE POUŽÍVANIE PRÍRODNÝCH DEZODORANTOV 

Konvenčné dezodoranty majú v sebe parabény a ftaláty fungujúce ako konzervanty, ktoré sú podobné ako ľudský hormón estrogén, a tým pádom vám „rozhodia“ hormonálnu rovnováhu tela. Hlavne u žien je možnosť, že sa vstrebávajú do mäkkých tkanív a môžu spôsobovať rakovinu prsníka. Niektoré výskumy to vylučujú, avšak prečo niečo také užívať, ak nemusíme.

Niektoré takisto obsahujú triklosan spôsobujúci chronické ochorenia. Tu už aj veľké korporácie upúšťajú od používania tejto látky, ktorá sa nachádza hlavne v sprejovej forme dezodorantu.

Chlorid hlinitý alias hliník. Práve zlúčeniny hliníka prítomné v antiperspirantoch zabraňujú pokožke vylučovať pot. Zároveň sú však v tak malej forme, že sa vstrebávajú do pokožky a napádajú lymfatické uzliny. Ak máte poranené podpazušie v žiadnom prípade neaplikujte. Pri poškodenej pokožke sa hliník vstrebáva do tela 7x viac. O negatívnom vplyve hliníka na nervovú sústavu bolo napísaných už stovky článkov.

Prírodné dezodoranty netestované na zvieratách sú zväčša zamerané presne ako spoločnosti alebo ľudia, ktorí ich vyrábajú - berie sa do úvahy aj etický rozmer výrobku/výroby a rozvoj spoločnosti ako takej.

 

KONTROLA A TESTY NA ZVIERATÁCH

Po dlhom a náročnom boji hlavne s veľkými značkami platí od 11.3.2019 plošný zákaz testovania na zvieratách v celej EÚ. Tie si ale našli spôsob, ako daný zákaz obísť. Výrobky síce nie sú testované na zvieratách, ale samotné zložky výrobkov už áno. Deje sa to v tichosti v krajinách mimo EÚ.

Americká agentúra FDA, ktorá monitoruje výrobcov liečiv a kozmetiky v USA, neurčuje, čo môže a nemôže byť v zložení výrobkov. Je to na výrobcoch, ktorý zvážia či daný produkt, ak aj je škodlivý, ostane na trhu. Neobmedzujú trh až do tak veľkej miery ako v EÚ. Zároveň ale spotrebiteľ musí byť viac obozretný.

 

ÚČINNOSŤ PRÍRODNÉHO ZLOŽENIA

Prírodné zloženie dezodorantov je často považované za menej účinné. Je to skutočne tak. Chemické zložky v bežných dezodorantoch skutočne vydržia dlhšie, avšak je potrebné si uvedomiť, že sa aplikujú do podpazušia. V podpazuší sa nachádzajú lymfatické uzliny, zložky sa tam vstrebávajú rýchlo  a následne sa celý ten chemický koktejl roznesie po tele. Pokiaľ hľadáte prírodnú alternatívu, možností je skutočne mnoho. Môžete siahnuť po kamenci, po dezodorante z morskej vody alebo so základom z bambuckého masla a jedlej sódy. Skutočne nie je nevyhnutné v dnešnej dobe používať dezodoranty s dlhou účinnosťou, veď sa predsa sprchujeme denne.

 

KAMENEC, KRYŠTÁL

Kameň, kryštál alebo ľudovo nazývaný cencúľ. Aj takéto názvy má prírodný dezodorant známy ako kamenec. Ide o kamenec alebo potassium allum alebo tzv. bezpečný hliník (derivát hliníkovej soli). Je bezpečný pre organizmus a má väčšie molekuly ako hliník, ktorý sa používa do konvenčných dezodorantov (chlorohydrát hliníka). 

Tým pádom nenarobí žiadnu škodu v organizme. Nanáša sa na vlhkú pokožku a keďže ide o soľ, zabraňuje šíreniu pachov. Dlhšie sa na neho zvyká ale pôsobí skutočne výborne.

 

SODNÉ DEZODORANTY

Sodné dezodoranty s obsahom Sodium bicarbonate, látky, ktorá zabraňuje baktériám prežívať v podpazuší, sú populárne vďaka jednoduchému zloženiu. Vďaka kokosovému olejubambuckému maslu sa vyznačujú krémovou konzistenciou. Rozmarínový olej a levanduľová silica sa starajú o príjemnú vôňu. Sami sme si ich otestovali a môžeme potvrdiť, že aj napriek obsahu sódy, nezanechávajú biele fľaky. Dezodorant je krémový a perfektne sa nanáša.

 

TUHÉ DEZODORANTY

Prírodné tuhé dezodoranty sú zväčša kombináciou bambuckého masla a kokosového oleja. Pridaná je aj sóda, ale nie v takej miere ako priamo pri sodných. Sóda je tam preto, aby znižovala vlhkosť. Pri strete s pachom robí tú zázračnú vec, že neutralizuje pach. Tuhé sú dobré v tom, že sú ľahké na aplikáciu a nezanechávajú biele mapy.

Pokiaľ sa rozhodnete pre prírodné dezodoranty nechajte pórom v podpazuší čas, aby sa zbavili látok z predošlých antiperspirantov, trvá to aj niekoľko dní. Keď budú čisté, aj dezodoranty z prírodných zložiek budú účinnejšie fungovať.