Novinka ⭐⭐⭐⭐⭐ Zväčšiť
 

Kombucha čajová huba násada - 1ks - Stevikom

 

Kombucha (čajová huba) je veľmi kvalitný násada pre výrobu kvaseného nápoja kombucha. Má dostatočne veľký a kvalitný fungus pre okamžité rozmnoženie.

Kombucha je symbióza kvasníc a laktobacilov majúce neopakovateľný vplyv na organizmus. Užívanie kombuchy je datované už okolo roku 200 pred naším letopočtom. Vedecky je prvýkrát skúmaná roka 1852.

Kombucha nie je huba, ale symbióza kultúr kvasníc, laktobacilov, kvasiniek a baktérií. Kombucha rastie v čaji, kde je podporovaná kofeínom, teobromínu a teofylínom, avšak je možné ju pripraviť aj v bylinkových čajoch. Na povrchu čaju vytvára celulózový fungus – materské špongiu, od ktorej sa neskôr oddeľujú huby dcérske – huba sa množia.

Kombucha je namnožená kultúra, ktorá vyzerá ako mokrá huba. Aj preto ju mnoho ľudí nazýva čajová huba. Ide o spoločenstvo kvasiniek, ktoré žijú v symbióze. Sú nimi kvasinky ako Acetobacter, Candida, Brettanomyces, Torulaspora či ďalšie z rodu Saccharomyces.

Počas kvasného procesu prebieha v osladenom čaji množstvo reakcií, pričom sa tvoria zdraviu prospešné látky. Práve vďaka fermentácii, teda kvaseniu, je kombucha bohatá na probiotiká, ktoré majú pozitívne účinky na tráviaci trakt a imunitu.

Dostupnosť Skladom
4,99 €
   
Značka Stevikom
Kategória Šťavy, džúsy, vody, nápoje
 
DETAIL

Postup prípravy :

1. Uvarte množstvo čaju, ktoré chcete kvasiť, rozmiešajte v ňom cukor a nechajte ho vychladnúť na teplotu okolo 30 ° C.

2. Po vychladnutí položte fungus kombuchy na povrch čaju a pridajte nálev, v ktorom bol.

3. Zakryte priedušným textilným obrúskom, umiestnite na tienistom mieste s teplotou približne 21–24 ° C a nechajte kvasiť podľa vašej chuti cca 7–20 dní. Počas tejto doby ochutnávajte slamkou, či nápoj dosiahol požadované chuti.

4. Po dokvasení podľa vašich predstáv vyberte fungus, ktorý sa rozrástol, uložte ho do nádoby a zalejte trochou hotové kombuchy pre ďalšie použitie.

5. Kombuchu prelejte cez sitko do fliaš a môžete ju piť.

Počas kvasenia by sa v miestnosti nemalo fajčiť ani byť prítomné iné pachy. To má veľký vplyv na chuť. Takisto by kombucha nemala byť umiestnená v nádobách z hliníka a ďalších kovov, okrem kvalitného nerezu. Pre výrobu kombuchy možno použiť aj rôzne druhy bylín. Hotová kombucha nesmie byť ohrievaná nad 50 ° C. Po viacnásobnom použití sa môže meniť chuť nápoja, lebo kombucha starne.

Kombucha je nesmrteľná, pri dobrej starostlivosti vám bude dávať neustále nové dcérske kombuchy.

Niektorým ľuďom sa pri jej tvorbe stáva, že po vložení kombuchovej kultúry neostane na povrchu, ale klesne na dno. Toho sa však nemusíte báť, pretože kvasný proces to nijako neovplyvní. Iba to nebude vyzerať ako na obrázku. Takisto sa vám tam môžu nahromadiť tmavé zhluky. Ide ale iba o zvyšky čaju, čo je taktiež v poriadku.


 ZLOŽENIE

kombucha huba
 
 
Pôvod: ČR
 
 
 
Hmotnosť 0.32 kg
Druh výrobku Šťavy a džúsy
Produkt s obsahom Antioxidant, Vitamín A
Značka Stevikom

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať hodnotenie
Nevypĺňajte toto pole:
 
Cookies používame, aby sa vám u nás dobre nakupovalo.